EFT Hesaba Geçmedi, Ne Yapmalıyım? (Anında Çözüm)
EFT hesaba geçmedi ne yapmalıyım durumunda yapılması gereken ilk şey gönderici kişinin para transferlerini mesai saatlerinde yapıp yapmadığıdır. Çünkü bankalar, 17:15’den sonra yapılmış olan EFT işlemlerini mesai saatleri içerisine ertelemektedir. EFT hesaba geçmemesi durumunun oluşmasının en bariz nedenlerinden birisidir. Bankalar mesai saatleri dışında gönderilen bütün EFT ile gerçekleştirilen para transferlerini, bir sonraki iş gününün banka açılış saatine ertelemektedir. Mesai saatleri dışında gerçekleştirilen EFT işlemleri saat 09:00 ile 09:30 arasında tamamlanacaktır. EFT’nin hesaba geçmemesi durumunda bankayla iletişime geçilerek bu duruma çözüm bulunmaktadır.
EFT Hesaba Geçmeme Nedenleri Nelerdir?
EFT’nin hesaba geçmemesinin nedenleri arasında sistem yoğunluğu ve mesai saatlerinin dışında gerçekleştirilen transferler gelmektedir. EFT’nin hesaba geçmemesinin diğer nedenleri ise şu şunlardır:
- Başka bankadan bir başka bankaya yapılan para transferinin mesai saatleri dışında gerçekleştirilmesi
- Banka sistemlerinde yoğunluğun oluşması
- Şüpheli ödemeden dolayı hesabın incelenmeye alınması
- Alıcı adı ve soyadının yanlış girilmesi
- IBAN numarasının yanlış girilmesi
- EFT işleminin hesap numarasına yapılması gibi durumlarda yapılan para transferleri hesaba geçmemektedir.
EFT İşlemi İçin Banka ile İletişime Geçmek
EFT işleminin bankayla iletişime geçilerek EFT işleminin ne durumda olduğu öğrenilebilmektedir. Bu işlem, banka şubelerinden ve müşteri hizmetlerinden yapılmaktadır. Hangi bankadan EFT yapılmışsa eğer öncelikle o bankanın şubesine gidilerek müşteri temsilcisinden bilgi alınmaktadır. Müşteri temsilcisi, banka sistemine bakarak EFT işleminin hangi aşamasında sorun olduğu bildirecektir. Diğer bir EFT durumu öğrenme işlemi ise, müşteri hizmetleri aranarak yapılmaktadır. EFT işleminin gerçekleştirildiği bankanın müşteri temsilcisi aranarak, EFT işleminin hangi aşamasında sorunun oluştuğu öğrenilmektedir.
EFT İşlemi Şubeden İptal Etmek
EFT işlemi şubeye gidilerek iptal edilmektedir. EFT hesaba geçmemesi durumunda işlemin gerçekleştirildiği bankaya gidilerek, EFT işlem iptali yapılmaktadır. Bankanın müşteri temsilcisiyle görüşerek işlemde ne gibi bir sorun olduğu ya da neden kaynaklandığı öğrenilebilmektedir. Sorunun neden kaynaklandığı öğrenildiği zaman EFT iptal işlemi gerçekleştirilir. İptal işlemi yapıldıktan kısa bir süre sonra gönderen kişinin banka hesabına iptal edilen tutar yatırılmaktadır.
EFT Gönderilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
EFT işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. Bu hususlar dikkate alınması durumunda EFT işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. EFT gönderilirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- İlk dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi, bankanın belirlediği mesai saatleri içerisinde işlem yapılmasıdır.
- EFT işlemi yapılırken gönderici adı ve soyadının doğru bir şekilde girilmelidir. Bir harf eksik ya da bir fazla yazılan yanlış isimler alıcılara ulaşmayarak, havuza düşmektedir.
- EFT işlemi yapılırken hesap numarası ve IBAN numarası doğru bir şekilde girilmelidir. Aksi takdirde yanlış isim yazılmasında görülen durumlar oluşmaktadır.
- EFT işlemi sırasında EFT formu dikkatli bir şekilde okunmalıdır.
- Doğruluğundan emin olunmayan IBAN numarasını hesaplama araçları yardımıyla kontrol ederek sisteme girilmelidir.
- Açıklama kısmına gerekli bilgiler yazılarak paranın kim tarafından gönderildiği ya da ne için gönderildiği gibi bilgiler sağlamlaştırılır.
EFT Sorgulaması Nasıl Yapılır?
EFT sorgulaması yapılması sayesinde yapılan para transfer işleminin alıcı hesaba geçip geçmediği kontrol edilebilmektedir. Bunun yanı sıra para transferi bekleyen kişiler de EFT sorgulaması yaparak, paranın durumunu öğrenebilmektedir. EFT sorgulama işlemleri müşteri hizmetleri aranarak sorgulanabilmektedir. Ayrıca internet şubesi ya da mobil uygulamalar aracılığı ile kolaylıkla sorgulama işlemi yapılabilmektedir.
Havale ya da EFT işlemlerinde çıkartılan dekontlar üzerinde yazan EFT sorgu numarası ile sorgulama işlemi yapılmaktadır. EFT sorgu numarası dekontun üzerinde yazmıyorsa eğer ilgili bankayla iletişime geçilerek EFT sorgulama numarası alınabilmektedir. Banka tarafından desteklenmesi durumunda internet şubesi üzerinden para transferleri bölümüne giriş yapılarak ilgili para aktarımları kontrol edilebilmektedir. Genellikle alıcıya iletilen EFT işlemlerinin yanında “Tamamlandı” bilgisi yer alırken, henüz alıcıya iletilmeyen işlemlerde ise “Bekliyor” bilgisi yer almaktadır. İlgili banka bu tür detayları internet şubesi üzerinden paylaşmıyorsa eğer, müşteri hizmetleri aranarak “EFT sorgulama yapmak istiyorum” denir. Kısa bir süre sonra EFT sorgulama işlemi tamamlanacak ve gerekli bilgiler alınacaktır.
EFT Sorgulaması Yapılabilecek Bankalar
EFT sorgulaması yapılan bankalar aracılığı ile EFT hesaba geçmedi ne yapmalıyım durumunda sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. EFT sorgulaması yapılabilecek bankalar ise şunlardır:
- Ziraat Bankası
- İş Bankası
- Garanti BBVA
- VakıfBank
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Halkbank
- Akbank
- Yapı Kredi
Yukarıda belirtilen bankaların mobil uygulamalarından, internet şubelerinden ya da müşteri hizmetlerinden EFT sorgulama işlemi gerçekleşmektedir.
İlginizi Çekebilir: Banka Kartından İninal Karta Para Aktarma Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir: BSMV Nedir, Hesaplama, Geri Alınabilir Mi?
İlginizi Çekebilir: Vakıfbank Ekspertiz Ücreti Nedir 2022 Kaç Günde Çıkar?